Hindoeïsme

Met de term Hindoeïsme wordt een levensovertuiging bedoeld. Het is oorspronkelijk uit India afkomstig. In deze levens­be­schouwing doet de mens er alles aan om het uiteindelijke doel, de ver­lossing uit de kringloop van dood gaan en geboren worden, te bereiken op basis van leefregels uit de Vedische traditie. Voor Hindoes houdt dit meestal in dat ze trachten te leven volgens de gedragsregels zoals die worden voorgeschreven in de Veda’s, de Bhagavad Gita en de Ramayan.

Het Hindoeïsme kan daarom ook beschouwd worden als een manier van leven, waarbij de mens op zoek is naar zelfrealisatie.

Het Hindoeïsme kent geen stichter. De eigenlijke naam van het Hindoeïsme is Sanatan Dharma. Sanatan betekent eeuwig bestaand. Dharma betekent het juist handelen. Dharma omvat ook de plichten van de mens die vervuld dienen te worden.

Een belangrijk aspect in het Hindoeïsme is geloof in de wet van Karma. Dit houdt in dat iedere handeling gepaard gaat met een gevolg. Men zal oogsten wat hij gezaaid heeft. De mens is verantwoordelijk voor zijn eigen leven. Ook gevolgen van daden van een vorig leven kunnen een uitwerking hebben op het huidig leven.

De Hindoe gelooft in reïncarnatie. Zolang de verlossing niet is bereikt neemt de ziel iedere keer na de dood een ander lichaam aan.

Concrete voorbeelden van het Hindoeïsme als levenswijze is het eten van vegetarisch voedsel.

Ook houden Hindoes vaak religieuze diensten in huis of in de tempel.

Algemene informatie

Hoogtijdagen

God

Puja

Likhit Jap

Mantra’s

Geschriften

Voeding / Recepten