Maasik Shivraatri Data

MAASIK & MAHA SHIVRAATRI

Eens per jaar is het Maha Shivraatri oftewel de bekende grote heilige nacht van Shiv Bhagwaan. Minder bekend is dat er ook elke maand een Shivraatri is. Deze Shivraatri heet Maasik Shivraatri oftewel maandelijkse Shivraatri.

Toegewijden, die ook de Maasik Shivraatri Vrat willen houden, kunnen starten vanaf Maha Shivraatri  en kunnen zich voornemen deze vrat elke maandelijkse Shivraatri te houden tot en met de volgende Maha Shivraatri. Hierboven vindt u alle Shivraatri data.

SHIV PUJA

De Shiv puja kan verricht worden door op de Shivling o.a. het volgende te offeren: water, melk, yoghurt, ghee, honing, suiker, rijst en bel bladeren. Belangrijk is om af te sluiten met het overgieten van water, zodat de Shivling weer schoon wordt.

Hierna kunt u de puja verrichten met rooswater, bloemen, wierook, aartie en prasaad.  Mocht u bepaalde spullen missen dan is het overgieten met water ook voldoende. Het belangrijkste bij de puja voor Bhagwaan is de bhaktie (liefdevolle overgave) waarmee u de puja doet.

MANTRA

De mantra die gereciteerd kan worden voor Shiv Bhagwaan is  ॐ  Aum Namah Shivaay.

VASTEN/VRAT

Dankzij de genade van Shivji kunnen onmogelijke en moeilijke taken worden volbracht door te vasten en te bidden op elke Shivraatri.

Hoe u vast kunt u zelf bepalen. Een manier is om niets te eten en te drinken gedurende de Maha en Maasik Shivraatri.  Een andere manier is om alleen fruit en melk te nuttigen. Belangrijk bij het houden van een vrat is dat u datgene doet wat uw gezondheid niet in gevaar brengt. Neemt u zich daarom alleen datgene voor als vrat wat voor u haalbaar is.

De bedoeling van het houden van een vrat is het teweeg brengen van een innerlijke zuivering waardoor de geest zich beter kan richten op Bhagwaan.

Indien u niet in de gelegenheid bent om te vasten, de hele nacht op te blijven of de puja van Shiv  Bhagwaan te doen, dan kunt u toch op uw eigen manier op de weergegeven data bidden tot Shiv Bhagwaan.  Deze data zijn namelijk zeer gunstig voor de verering van Shiv Bhagwaan.

PROGRAMMA SHREE RAAM MANDIR WIJCHEN

In de Shree Raam Mandir zal op elke Maasik Shivraatri tijdens de darshan van 19.00- 20.15 uur  de gelegenheid geboden worden aan de bezoekers om de abhishek en/of puja van de Shivling te doen.  Ook zal er gelegenheid zijn voor het offeren van prasaad en/of bloemen.

Wilt u deel nemen aan de puja?
Neemt u dan a.u.b. ruim van tevoren contact op met de Mandir.